Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK


Hírkategória: Általános
  • International Conference - ADVANCING HOLISTIC HEALTH THROUGH OPTIMAL NUTRITIONAL CARE
    2025.06.10. - MTTT - Hírkategória: Általános

    2025 május 5-6 között Athénban rendezték meg a rendezvényt, amelyen kb. 100 szakember vett részt, Európa szinte minden országából.

    A helyi szervezők vezetői a megnyitó blokkban köszöntötték a hallgatóságot Fani Preventi (Hellenic DieteticAssociation), Michael Chourdakis (Hellenic Society for Medical/Clinical Nutrition & Metabolism -grESPEN), Olle Ljungqvist (European Nutrition for Health Allience) A következő blokkban Eu4Nutriotional Live a megfelelő iskolai, lakossági képzés fontosságát, a gazdasági ösztönzők jelentőségét, a táplálkozásnak az életminőségben betöltött holisztikus és meghatározó szerepét hangsúlyozták, kitérve a görög kezdeményezésekre.

    Adonis Georgiadis görög egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a kormányzat felismeret az egészségtelen táplálkozás által okozott problémákat, hogy Görögország elől áll az elhízott nemzetek sorában és ez ellen tenni akarnak.

    A tavaly újjáalakult EU parlament SANT bizottságának feladatáról a táplálkozási egyenlőtlenségek megoldási lehetőségről a magyar Kulja András beszélt volna, de személyesen nem volt jelen, így video-üzenetében vázolta a kérdés fontosságát.

    Európai kezdeményezésként a betegek részéről fennálló igényeket összegezte a Konstantina Bournaki, az Európai Betegfórim vezetőségi tagja.

    Grigoris Risvas (European Federation of the Associations of Dietitians -EFAD) és Christina Cuerda (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism-ESPEN) az európai táplálkozáspolitika fontosságát hangsúlyozák.

    Alison Bate aWHO munkatársa a táplálkozásnak a betegségek megelőzésében játszott szerepéről beszélt. Radost Asenova a Háziorvosi Világszervezet Európai régiójának vezetőségit tagja,az alapellátás szerepéről beszélt, mennyire fontos a háziorvos szerepe, elsősorban a tanácsadásban.A malnutritiora való figyelemfelhívás, a pácienseknek való megfelelő tanácsadás volt a következő blokk témája. Hogyan tudja a NutritionDay befolyásolni a politika csinálóit? Ezt a fontos lehetőséget Michael Hiesmayer a bécsi orvosegyetem tanszékvezető professzora fejtette ki.A második nap első szekciójában a releváns görög társaságok (geriátriai, elhízástudományi, belgyógyászati) vezetői egyeztettek a szakmai együttműködésről, a nővérek, dietetikusok és mesterséges táplálkozási szakemberek együttműködéséről. Bemutatták a LIFE (Leading Intestinal Failure Equality Initiatives) vizsgálat első eredményeit.

    A későbbiekben 3-3 interaktív szekció volt, amelyek közül a táplálkozási ismereteknek az orvosképzésben való erőteljesebb megjelenítését hangsúlyozó szekcióba ültem be. Más országokban is hasonló a helyzet, mint nálunk. a graduális képzésben kevés szó esik a táplálkozásról, csak szétszórva egy-egy betegségcsoporthoz kapcsolódóan. A másik két szekció ez EU tagországokon belüli akciók koordinálásáról szólt, illetve az egészséggazdasági vetületekkel foglalkozott. Mindegyik országban megrendezett, visszatérő éves esemény a Malnutrition Awareness Week, amely össztársadalmi figyelemfelhívást szeretne biztosítani mindegyik tagországban a táplálkozási hiánybetegségeknek és az ellenük való küzdelemnek.. Az idén 2025. november 17-23 között rendezik, meg, Magyarországon is.

    A magyar ONCA delegáció 3 tagú volt. A betegszervezeteket Koltai Tünde (BÉMOSZ) képviselte, Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szervezetének elnöke és Prof. Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, a beszámoló szerzője.

Vissza a hírekhez

Vándorgyűlés Szeged, 2022. október 20-22.  
PhD konferencia 2023
PhD konferencia 2023