Az idei Európai Elhízástudományi Kongresszust a spanyolországi Málagában rendezték meg.
Nemcsak Európából jöttek, hanem 97 országból érkezett a 4036 regisztrált résztvevő. A konferencia résztvevő lelkesek voltak, nagy érdeklődés mellett, gyakran túlzsúfolt előadótermekben keresték helyüket. Ahogyan ez mostanában szokásos, programfüzet helyett applikációt tölthettek le a részvevők, ebben követve és tervezve a meghallgatásra kijelölt szekciókat, előadásokat.
A nagyszámú résztvevő miatt lehetőség volt az előadások folyamatos stream-elésére, esetleg a folyosón vagy valahol a nagy, tágas közösségi terekben.
Előadásokat hallgathattunk meg az népbetegséggé vált elhízás etiológiájáról, epidemiológiájáról, szerepéről különféle megbetegedések kialakulásában. A kezelés gyógyszeres, sebészi és étrendi lehetőségeivel is többszáz poszter foglalkozott.

Fontos, hogy az érintett páciensek irányában új kommunikációs elvárások vannak a „patients first” elve alapján, tehát elhízással élős személyről kell beszélnünk, nem elhízottról. Ugyanez igaz más krónikus megbetegedések esetében is, tehát pl. a diabetesszel élők esetében is.
A számomra legérdekesebb (plenáris) előadást az USA béli Ludwig professzor tartotta, aki az energia balance, illetve a szénhidrát model elméletét mutatta be, szerepüket az elhízás kialakulásában és fenntartásában. A terápiában jelenleg a GLP-1 agonisták, illetve GIP-pel való kombinációjuk játsszák a vezető szerepet, gyártóik a Novo Nordisk, és a Lilly több szimpóziumot rendeztek a hatásról és bemutatták az élettani mechanizmus hátterét. A Novo Nordisk szimpóziumai különösen igényesek voltak, nemcsak a gyógyszeres kezelés, hanem a betegekkel való megfelelő kommunikáció is a fókuszba került, a szövődmények, a személyre szóló kezelés és az egészségpolitikai vonatkozások mellett.
Rengeteg kiállító volt jelen bemutatva más módon (nemcsak gyógyszeresen) ható termékeiket és a különféle hagyományos, illetve innovatív műszereket. A spanyol szervezők kitettek magukért, az európai kongresszusok átlagos színvonalát meghaladó catering-et biztosítva a regisztráltaknak.
Külön öröm volt, hogy Magyarországról elég sokan voltunk jelen, előadásokkal, poszterekkel vagy csupán hallgatóként. A teljesség igénye nélkül a következő posztereket mutatták be hazai kollégáink. (lehet kihagyva más magyar kollégát, akitől itt elnézést kérek)
Antal E, Varsányi K, Nagy A, Benedek Zs, Pózner V, Szakál D, Balázs B. Examining the food environment of single-parent families in Hungary
Antal A, Róbert Pilling R; Hargittay Cs, Torzsa P. Sugar and sweetener consumption among Children: Preliminary Findings and Future Directions Using the Healthy Eating Index adults and 11-18 year old youngs in Hungary
Antal E, Varsányi K, Anna Nagy A, Benedek Zs, Pozner V, Szakál D, Balázs B. Examining the food environment of single-parent families in Hungary
Halmy E, Barna I, Halmy LG, Dankovics G, Daiki T, Paksy A: Prevalence, trends and characteristics of obesity in Hungary’s Comprehensive Health Screening and Prevention Program between 2010-2023
Halmy E, Paksy A, Halmy LGy, Kovács G, Törökné Csiszár M, Bacsa M, Toldy Schedel E. Results of formed 6-month weight reduction program based on complex lifestyle changes in a daytime hospital care for people living with obesity
Kurucsai G, Németh HT, Takács T. Spiroergometric technique advantages in mainatining adequate skeletal muscle functioning in patients living with severe obesity.
Rurik I, Torzsa P, Antal E. Economic Burden of Obesity in Hungary; Public Health Care and Out Of Pocket Expenditures, in 2019 and 2022
Sipos EE, Simonyi G. Metabolic healthy obesity -mith or reality.
A Magyar Elhízástudományi Társaság elnökeként Halmy Eszter is bemutatta a 2028-as európai kongresszus magyar rendezésére vonatkozó pályázatot. Sajnos nem nyertünk 2028-ban Koppenhágában lesz az ECO, míg 2026 májusában Isztanbulban.
Az előadások kivonatai elérhetőek az Obesity Facts folyóirat alkalmi, szabadon letölthető Supplementumában.
https://karger.com/ofa/article-pdf/doi/10.1159/000545547/4375755/000545547.pdf
Rurik Imre